STAPAS | DAG VAN DE TRAGE WEG

19 & 20 OKTOBER 2019

EEN WEEKEND VOL ACTIVITEITEN VOOR EEN VERKEERSVEILIGER BRUSSEL

Al meer dan 10 jaar brengt STAPAS | Dag van de Trage Weg duizenden wandelaars, fietsers, gezinnen met en zonder kinderen, bezorgde burgers en avonturiers op de been. Samen vieren ze de paden in hun buurt.

 

In het groen en in de stad, langs oude buurtwegen of nieuwe paden. Dat doen ze met een wandeling of een fietstocht, door een weg open te maken of een tentoonstelling, een picknick of feestelijke opening.

 

STAPAS is een veelzijdig programma voor jong en oud.
Hoe meer acties, hoe beter. Want meer aandacht voor trage wegen betekent meer aandacht voor verkeersveiligheid, betere luchtkwaliteit en meer blije mensen.

TWEE GROTE UITDAGINGEN, VOILÀ WAAROM

1. SNIPPERS EN STUKJES

In Brussel vind je nauwelijks continue en rechtstreekse verbindingen voor actieve weggebruikers.

Trage wegen en stap- en fietsvriendelijke wegen moeten met elkaar verknoopt worden tot een samenhangend netwerk. Dat is essentieel om meer mensen in hun omgeving te laten stappen en fietsen. Besturen moeten actief op zoek gaan naar nieuwe verkeersvrije schakels die voorbehouden zijn voor voetgangers en fietsers. Ook door bouwblokken en parken.

2. ONBEKEND EN ONBEMIND

Brusselaars en passanten weten niet dat er
800 km trage wegen in Brussel liggen.
Daarom worden ze te weinig gebruikt en gaat hun potentieel als alternatieve en verkeersveilige routes verloren.

 

Paden en doorsteken zijn vaak te weinig zichtbaar. In vele gevallen is het niet duidelijk waar ze toe leiden. En dan zijn er ook de paden die er niet uitzien alsof ze publiek toegankelijk zijn, maar die dat wel zijn. Een heldere bewegwijzering aan in- en uitgang geeft aan dat mensen het recht hebben om van deze paden gebruik te maken. 

 pour // voor  

2019 - info@stapas.be

  • Facebook - Black Circle